Jos aletaan miettimään suomalaisten alkoholinkulutusta ja meidän suosikkijuomiamme, ei tarvitse miettiä montaa hetkeä ennen kuin yksi juoma nousee mieleen. Suomalainen ja keskiolut. Se perinteinen kaksikko. Suomessa todellakin juodaan olutta. Jos etsitään tilastoja maista joissa juodaan eniten olutta, ei liene ihme, että Suomi on sijoittunut noille listoille. Maat, joissa juodaan olutta, suomi pitää sijaa numero yhdeksän. Maat, jossa juodaan vielä Suomea enemmän olutta ovat: Tsekki, Itävalta,Viro, Saksa, Irlanti, Puola, Kroatia ja Venezuela. Suomen sijoitus yhdeksännellä sijalla oli ehkä jopa yllätys. Me emme johda maailman tilastoja, vaikka lipitämme keskiolutta kohtuullisen ahkerasti! Jos suomalaisten oluen juonti jaetaan yli 18-vuotiaiden kesken tasan, se tekee 133 pulloa olutta vuodessa per henkilö.

Suomalaisten suosikki juoma on siis kiistatta keskiolut.

Vertailun vuoksi voidaan ottaa esiin viinitilasto. Jos katsotaan kymmenen maata joissa juodaan eniten viiniä, Suomi ei sijoitu listalle lainkaan.

Suomessa juodaan paljon, mutta suomalaiset ovat innokkaita viettämään tipatonta tammikuuta. Alkossa tammikuu kuuluu vuoden hiljaisimpiin kuukausiin.

Alkon kaikista myydyin juoma saattaa yllättää. Se ei ole keskiolut, eikä väkevä. Myydyin alkoholijuoma Alkon valikoimasta on Lonkero. Lonkeroa myytiin alkoissa vuonna 2017 3,2 miljoonaa litraa. Alkossa eniten myydyin viina on Leijona viina. Aiemmin pitkään myydyin viina oli perinteikäs Koskenkorva viina. Leijona viinaa myytiin Alkossa vuonna 2017 3 miljoonaa litraa. Koskenkorvaviinaa myytiin 2,7 miljoonaa litraa. Alkon myydyimpien tuotteiden listalle sijoittuu muitakin väkeviä viinoja, oluita sekä muutamia viinejä.

Suomalaisten kulutetuista alkoholijuomista lähes puolet on olutta. Kaksikymmentä prosenttia väkeviä.

Suosituimpien suomalaisten drinkkien listaaminen ei ole helppoa. Tilaukset baareissa vaihtelevat paljonkin paikkakunnan ja tilaajan iän mukaan. On kuitenkin muutamia drinkkejä, jotka pysyttelevät suosituimpien joukossa vuodesta toiseen.

Suosittuja drinkkejä ovat esimerkiksi Mojito, Valkovenäläinen, Whiskey sour, Gin Tonic, Mansikkamargarita, Long island ice tea sekä Kelkka.

Suomalaiset tilaavat baareissa kuitenkin eniten tuopin olutta, lonkeroa tai siideriä. Illan edetessä saatetaan tuopin kylkeen ottaa shotti salmiakkikossua, jallua tai Jägermaisteria.